23 января 2017

По никнейму вычислят…

«За результатами проведених слідчих дій запитуючою стороною встановлено, що ОСОБА_3 та інші учасники міжнародної злочинної організації, використовуючи мережу Інтернет, проникали до автоматизованих електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), їх систем, через які розповсюджували шкідливу комп'ютерну троянську програму «URLzone» (банківський троян). …

Приховуючи свою злочинну діяльність, учасники зазначеної організації користувалися мережею із серверами «проксі», які спрямовували повідомлення троянської програми до центрального сервера. Цю мережу називають «Avalanche», яка є глобальною мережею серверів з центральним управлінням.
За адміністрування мережі «Avalanche» відповідає ОСОБА_3, який є головним злочинцем та має нік «ОСОБА_3». Також обвинувачений з ніком «ОСОБА_3» скривався під вигаданими ніками: ІНФОРМАЦІЯ_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 ІНФОРМАЦІЯ_6 ІНФОРМАЦІЯ_7»
Является ОСОБА_3 международно разыскиваемым хакером или нет – не в том суть. Интересно обоснование предъявленного обвинения. Национальная полиция открыла для себя Гугл. И простой поиск, выдавший совпадения никнейма с привязкой к соцсетям,  привел к тому, что ОСОБА_3 находится в СИЗО, а его ипотечная квартира – под арестом.
Обвинение подкреплено также признанием ОСОБА_3, изложенным последним в соцсетях, в наличии у него знаний в области IT, а также тем, что он бывал в США. Невозможно не вспомнить старый анекдот: «…еще нет. Но аппарат имеется!».
А вот Вы, уважаемый читатель этого поста, сейчас за компьютером сидите. Не диверсию ли готовите?
Берегите себя, будьте осторожнее с никнеймами и выкладываемой в социальных сетях информацией.

печерський районний суд міста києва
Справа № 757/61138/16-к
У Х В А Л А
І М Е Н Е М  У К Р А Ї Н И
09 грудня 2016 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Карабань В.М., при секретарі Каранда С.Г., за участю сторони кримінального провадження слідчого Вербійця А.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України Паненка Д.І. погоджене прокурором відділу Генеральної прокуратури України Тертичною Я.В., про арешт майна,-
В С Т А Н О В И В :
В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України Паненка Д.І. погоджене прокурором відділу Генеральної прокуратури України Тертичною Я.В., про арешт майна.
Клопотання обґрунтовує тим, що у Головному слідчому управлінні Національної поліції України на виконанні перебуває запит компетентних органів Федеративної Республіки Німеччини за номером 822 AR35427/16 про надання міжнародної правової допомоги у кримінальній справі за фактом комп'ютерного обману, відмиванням грошей та приховуванням майна здобутого злочинним шляхом.
Прокуратурою міста Фердена (Аллер) ведеться слідство за обвинуваченням учасника міжнародної злочинної організації ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, який проживає у АДРЕСА_2, у вчиненні злочинів, передбачених положенням §§129, 129 b Кримінального кодексу Німеччини.
За результатами проведених слідчих дій запитуючою стороною встановлено, що ОСОБА_3 та інші учасники міжнародної злочинної організації, використовуючи мережу Інтернет, проникали до автоматизованих електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), їх систем, через які розповсюджували шкідливу комп'ютерну троянську програму «URLzone» (банківський троян). Після інфікування комп'ютера шкідливою програмою отримувалися банківські дані осіб, які в подальшому одержували повідомлення про помилкове зарахування грошових коштів на їх банківські рахунки та необхідність їх повернення. Для створення в потерпілого впевненості про справжність операції щодо перерахування грошових коштів, які йому не належать, через екран з його банківськими операціями висвічується помилкове отримання коштів. 
Переконавши потерпілого у правомірності передачі грошових коштів, потерпілий через банківський переказ перераховує власні грошові кошти. На формулярі для банківського переказу та на виписці банківських операцій як отримувач з'являється третя особа.
Унаслідок таких злочинних дій упродовж 2013-2015 років учасники міжнародної злочинної організації заволоділи коштами 857 осіб на суму 5 012 144, 38 євро, тобто в середньому 5848,47 євро за кожний випадок.
Приховуючи свою злочинну діяльність, учасники зазначеної організації користувалися мережею із серверами «проксі», які спрямовували повідомлення троянської програми до центрального сервера. Цю мережу називають «Avalanche», яка є глобальною мережею серверів з центральним управлінням.
За адміністрування мережі «Avalanche» відповідає ОСОБА_3, який є головним злочинцем та має нік «ОСОБА_3». Також обвинувачений з ніком «ОСОБА_3» скривався під вигаданими ніками: ІНФОРМАЦІЯ_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 ІНФОРМАЦІЯ_6 ІНФОРМАЦІЯ_7
З комунікації усіх серверів, за якими велося спостереження у цій справі, установлено, що обвинувачений ОСОБА_3 (він же «ОСОБА_3», він же «ОСОБА_3», він же «ОСОБА_3») пропонує не тільки службу захищених від зловживання хостів та здає ці хости в оренду, а й надає такі хости для кримінального користування та пропонує клієнтам технічну підтримку. Окрім цього, він є адміністратором серверів з програмами-роботами.
Однозначність підозри ґрунтується на результатах проведеного слідства запитуючою стороною, зокрема на аналізі даних, отриманих під час спостереження за серверами.
Таким чином ОСОБА_3 інкримінуються кримінальні правопорушення за §§ 129, 129 b Кримінального кодексу Німеччини, за які передбачене покарання у вигляді 10 років позбавлення волі.
До Генеральної прокуратури України від компетентних органів Федеративної Республіки Німеччина надійшов запит про надання міжнародної правової допомоги у кримінальній справі у вигляді арешту рухомого та нерухомого майна обвинуваченого ОСОБА_3
При цьому, запитуючою стороною вирішено це питання відповідно до свого законодавства, що підтверджується рішенням дільничного суду м. Фердена ФРН від 22.11.2016 про арешт рухомого та нерухомого майна обвинуваченого ОСОБА_3 30.01.2016.
Інкриміновані компетентними органами Федеративної Республіки Німеччина злочини, відповідають кваліфікації злочинів, передбачених ст. 190, ст. 209 КК України.
Згідно наданої інформації строк давності притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_3 не закінчився.
Згідно відомостей інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майно № 73339925 від 18.11.2016 за ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 РНОКПП НОМЕР_1, зареєстровано право власності на наступні об'єкти нерухомості:
1.квартиру за адресою: АДРЕСА_1 (частка власності 1/1);
2. житловий будинок з господарськими будівлями за адресою: АДРЕСА_3 (частка власності 1/1);
3.нежитлові приміщення за адресою: АДРЕСА_4(частка власності 1/1).
Відповідно до наявних в матеріалах міжнародного запиту доказів, зазначені об'єкти нерухомості є такими, що набуті кримінально-протиправним шляхом в результаті вчинених кримінальних правопорушень, передбачених §§112 абз. 2 № 3 Кримінального порядку Німеччини, що відповідає кваліфікації злочинів, передбачених ст. 190, ст. 209 КК України.
В матеріалах виконання запиту про надання міжнародної правової допомоги у кримінальній справі, міститься достатньо даних, які можуть свідчити про наявність сумнівів щодо законності отримання ОСОБА_3 вказаних коштів саме законним шляхом, бо останній може бути причетний до вчинення суспільно небезпечних протиправних діянь, що передували легалізації (відмиванню) доходів, набуття, володіння та використання коштів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечних протиправних діянь, що передували легалізації доходів, а тому органу досудового розслідуванні є всі підстави вважати, що зазначені об'єкти нерухомості, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення.
З огляду на обставини вчинення розслідуваних злочинів та з метою забезпечення арешту майна розгляд даного клопотання необхідно проводити без виклику підозрюваного та власника майна. На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 167, 170, 171, 172 КПК України, слідчий суддя -
У Х В А Л И В :
Клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління НП України майора поліції ПаненкаД.І., в рамках матеріалів виконання запиту про надання міжнародної правової допомоги, який надійшов від компетентних органів Федеративної Республіки Німеччина за номером 822 AR35427/16, у кримінальній справі № 9aGs802Js35087/16- задовольнити.
Накласти арешт на наступні об'єкти нерухомості право власності на які зареєстровано за ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1, а саме:
1.     квартиру за адресою: АДРЕСА_1 (частка власності 1/1);
2.     житловий будинок з господарськими будівлями за адресою: АДРЕСА_3 (частка власності 1/1);
3.     нежитлові приміщення за адресою: АДРЕСА_4(частка власності 1/1).
Арешт накласти шляхом заборони ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, використовувати та розпоряджатися зазначеним майном.
Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.
Слідчий суддя                                                                                       В.М.Карабань
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/63342993

Отправить комментарий