01 марта 2013

О площадках для выгула домашних животных



Минрегионстрой приказом от 12.11.2012 г. № 566 утвердил Методические рекомендации по функционированию и содержанию площадок или зон для выгула домашних животных как объектов благоустройства.
В Методических рекомендациях даются предложения органам местного самоуправления относительно функционирования площадок или зон для выгула домашних животных как объектов благоустройства, а также относительно их содержания.
В частности, на площадках для выгула домашних животных предлагается устанавливать ежедневный круглосуточный режим работы с перерывами для их уборки, профилактической дезинфекции и текущего и капитального ремонтов. Вход на площадку или зону для выгула домашних животных рекомендуется делать свободным.
Для поддержания надлежащего санитарного состояния площадок для выгула домашних животных рекомендуется:
- устанавливать специальные контейнеры для сбора экскрементов домашних животных;
- устанавливать специальные ящики с пустыми бумажными пакетами для сбора экскрементов домашних животных их владельцами. Сбор и перевозку экскрементов домашних животных рекомендуется осуществлять ежедневно.
Остается только ждать воплощения методических рекомендаций в жизнь. На сегодня установленную норму о выгуле в положенных местах соблюсти нереально. В трехмиллионном Киеве обустроены лишь 10 зон выгула животных. При этом официально в столице зарегистрировано около 44 тыс. собак. На самом деле количество домашних питомцев в несколько раз больше. Ситуация в других городах Украины аналогичная - площадок для выгула животных не хватает.
Проблема обустройства жизни собак в наших городах по европейским стандартам упирается в вопрос финансирования. Местные власти как обычно ссылаются на то, что бюджетных средств не хватает и для более важных расходов. А также на необходимость увеличения платы за содержание собак. Она действительно сейчас символическая – не более 10 гривен ежемесячно. Для сравнения в Германии за одну собаку ежегодно надо платить налог от 100 до 150 евро, а за всех последующих питомцев - до 300 евро. Содержание собак бойцовых пород обходится в 600-650 евро в год.
Но даже собираемые с владельцев собак мизерные суммы не всегда и не в полном объеме идут на обустройство жизни собак. Так, в Киеве 40% собранных средств получают ЖЭКи, которые оплачивают работу дворников, 20% - управление ветеринарного обеспечения (на содержание коммунальных ветеринарных клиник), 10% - "Зеленстрой" (приводит в порядок зеленые насаждения после прогулок любимцев) и 30% - КП "Центр идентификации животных".

МІНІСТЕРСТВО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, БУДІВНИЦТВА ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
від 12 листопада 2012 року N 566
Про затвердження Методичних рекомендацій з функціонування та утримання майданчиків або зон для вигулу домашніх тварин як об'єктів благоустрою
Відповідно до пункту 2 частини першої статті 2 Закону України "Про благоустрій населених пунктів" та з метою запровадження єдиних підходів до функціонування та утримання майданчиків або зон для вигулу домашніх тварин як об'єктів благоустрою населених пунктів наказую:
Затвердити Методичні рекомендації з функціонування та утримання майданчиків або зон для вигулу домашніх тварин як об'єктів благоустрою, що додаються.

Міністр
А. М. Близнюк

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України
12.11.2012 N 566

Методичні рекомендації з функціонування та утримання майданчиків або зон для вигулу домашніх тварин як об'єктів благоустрою
1. Ці Методичні рекомендації розроблені для органів місцевого самоврядування, які затверджують правила благоустрою територій населених пунктів.
2. У цих Методичних рекомендаціях надаються пропозиції органам місцевого самоврядування щодо належного функціонування майданчиків або зон для вигулу домашніх тварин як об'єктів благоустрою, а також щодо їх утримання.
3. Майданчики або зони для вигулу домашніх тварин рекомендується розташовувати на території змішаної забудови, рекреаційних територіях загального користування, лісопаркових зонах, на резервних і неосвоєних ділянках, у смузі відчуження залізниць, автомагістралей, таке інше.
4. Покриття майданчиків для вигулу домашніх тварин рекомендується робити пісочно-земляним, гравійно-пісочним або трав'яним (газон з щільною та низькою рослинністю) для забезпечення доброго дренажу та зручним для регулярного прибирання і поновлення.
5. Для забезпечення безпеки тварин та оточення майданчики для вигулу домашніх тварин пропонується обладнувати сітчастою, гратчастою, глухою огорожею або обсаджувати із зовнішнього боку кущами (живою огорожею).
6. Майданчики або зони для вигулу домашніх тварин рекомендується оснащувати інформаційною вивіскою з назвою та відомостями про його призначення, а також табличками із зазначенням назв та телефонів установ, які відповідають за санітарний стан цих майданчиків або зон для вигулу.
7. На майданчиках для вигулу домашніх тварин пропонується встановлювати щоденний цілодобовий режим роботи з перервами для їхнього прибирання, профілактичної дезінфекції та поточного і капітального ремонтів.
Вхід на майданчик або зону для вигулу домашніх тварин рекомендується робити вільним.
8. Для забезпечення повноцінної роботи майданчиків для вигулу домашніх тварин у вечірній час рекомендується обладнувати на них освітлення.
9. Балансоутримувачам майданчиків для вигулу домашніх тварин рекомендується забезпечувати їх належний технічний та санітарний стан, а у разі необхідності проводити лабораторний контроль якості ґрунту щодо інфікування патогенними мікроорганізмами і гельмінтами.
10. Профілактичну дезінфекцію майданчиків для вигулу домашніх тварин рекомендується здійснювати двічі на рік: навесні, після танення снігу, та восени.
Про терміни проведення дезінфекції доцільно сповіщати власників домашніх тварин за допомогою спеціальних інформаційних табличок.
11. З метою підтримання належного санітарного стану майданчиків для вигулу домашніх тварин рекомендується:
встановлювати спеціальні контейнери для збирання екскрементів домашніх тварин;
встановлювати спеціальні скриньки з порожніми паперовими пакетами для збирання екскрементів домашніх тварин їх власниками.
Збирання та перевезення екскрементів домашніх тварин рекомендується здійснювати щоденно.
12. На території майданчика для вигулу домашніх тварин можуть бути розміщені:
- конструкційні елементи для вигулу собак;
- лави для власників домашніх тварин;
- навіс від опадів;
- візуальна інформація у вигляді стенду з правилами утримання домашніх тварин, правилами користування майданчиками для вигулу домашніх тварин та повідомленнями для власників домашніх тварин про щеплення домашніх тварин, місця знаходження ветеринарних клінік тощо.

Директор Департаменту
благоустрою територій та
комунального обслуговування
О. П. Ігнатенко

Отправить комментарий