10 мая 2017

Полиция уполномочена заявить

Исчерпывающий перечень оснований для остановки транспортных средств работниками полиции определен статьей 35 Закона Украины "О Национальной полиции". При этом остановка авто исключительно с целью проверки наличия у водителя документов на право управления и пользования транспортным средством законодательством не предусмотрена.

НАЦІОНАЛЬНА ПОЛІЦІЯ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 23.02.2017 р. N 1031/20/10/04-2017
На виконання доручення <...> щодо надання відповідей з приводу проблем застосування чинного законодавства в частині документів, які повинен мати при собі водій транспортного засобу. За результатами розгляду повідомляємо таке.
Відповідно до положень ст. 523 Закону України "Про дорожній рух" та п. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про Національну поліцію" до повноважень Національної поліції відноситься контроль за дотриманням Правил дорожнього руху його учасниками та за правомірністю експлуатації транспортних засобів на вулично-дорожній мережі.
Перелік документів, які повинен мати при собі водій механічного транспортного засобу, визначений положеннями ст. 16 Закону України "Про дорожній рух" та п. 2.1 Правил дорожнього руху України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 р. N 1306.
Крім того, відповідно до ст. 39 Закону України "Про автомобільний транспорт" при виконанні пасажирських перевезень автомобільні перевізники, водії, пасажири повинні мати і пред'являти особам, які уповноважені здійснювати контроль на автомобільному транспорті та у сфері безпеки дорожнього руху, документи, на підставі яких виконуються пасажирські перевезення. Цією ж статтею визначено виключний перелік документів, які повинен мати при собі водій транспортного засобу залежно від виду пасажирського перевезення, що ним здійснюється.
Відповідно до ст. 48 Закону України "Про автомобільний транспорт" при виконанні вантажних перевезень автомобільні перевізники, водії повинні мати і пред'являти особам, які уповноважені здійснювати контроль на автомобільному транспорті та у сфері безпеки дорожнього руху, документи, на підставі яких виконують вантажні перевезення. Залежно від виду вантажних перевезень (внутрішнє перевезення вантажів, перевезення небезпечного або негабаритного вантажу) положеннями цієї статті визначено перелік документів, які повинен мати водій транспортного засобу, що здійснює перевезення вантажу.
При цьому звертаємо увагу, що перевірка транспортно-експедиційної документації на здійснення перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до пп. 57 п. 5 Положення про Державну службу України з безпеки на транспорті, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2015 р. N 103, входить до повноважень Укртрансбезпеки.
Також інформуємо, що вичерпний перелік підстав для зупинки транспортних засобів працівниками поліції визначений статтею 35 Закону України "Про Національну поліцію". При цьому зупинка транспортних засобів виключно з метою перевірки наявності у водія визначених законодавством документів на право керування та користування транспортним засобом положеннями указаної вище статті не передбачена.
Одночасно повідомляємо, що листи Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України мають лише роз'яснювальний (інформаційний) характер і не встановлюють правових норм.

Заступник начальника Департаменту         І. Прохоренко


Отправить комментарий