04 сентября 2017

О том, как измена помогает избежать наказания

По этому судебному решению сериалы можно снимать.
Если кратко, гражданин Украины грузинского происхождения был пойман на вождении в пьяном виде, суд его вину признал, но в апелляционном суде это решение отменили, несмотря на то, что было доказано - да, действительно был пьян. И даже запись видеорегистратора есть - сидит за рулем.
В оправдательном решении апелляционного суда написано, что наш горячий кавказец находился в машине с любовницей, которая его, пьяного, привезла домой, на его же автомобиле. Однако, после того как менты остановили автомобиль, грузин успел поменяться с любовницей местами, чтобы жена из окна не раскрыла измену.
Патрульные, по версии суда, не заметили любовницу потому, что она сидела тихо, да и стекла сзади затонированы. Каково, а?
Судья даже провел следственный эксперимент у здания суда. Грузина с любовницей поместили в автомобиль, а затем с секундомером в руке наблюдали как они переползают с места на место внутри салона. Патрульный, как выяснил уважаемый суд, подходил к автомобилю 20 секунд, а грузин успел перескочить на водительское сиденье за 9 секунд. На этом основании он и был оправдан судом.
Ну это же прекрасно. А главное, жена ничего не узнала.

Если помните, другой суд, в Мариуполе, оправдал пьяного сотрудника СБУ по такой же схеме, судья объявил, что его за рулем не было - http://pauluskp.com/news/0bc1e9fc6. Правда, там даже следственный эксперимент с переползанием не проводили, да и в салоне автомобиля женщин не было, а гейскую историю любви они решили не развивать.
В том же Мариуполе менты жалуются, что оправдание пьяных водителей - массовое явление.
Штраф за вождение в пьяном виде большой, да и прав лишают, но ужесточение закона приводит не к справедливому наказанию виновных, а к увеличению доходов судей. Платить им стали больше. Замкнутый круг пораженного коррупцией общества, в котором мы живем. Даже самые хорошие и справедливые законы помочь не могут. Тупик.
Вернее, гордиев узел, который, как известно, только разрубать - иного выхода нет.
ИСТОЧНИК:

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 553/3770/16-п
Номер провадження 33/786/39/17
Головуючий у 1-й інстанції Парахіна Є. В. 
Доповідач ап. інст. Маліченко В. В.
Категорія: ч.1 с т.130 КУпАП

ПОСТАНОВА ПО СПРАВІ ПРО АДМІНПРАВОПОРУШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 січня 2017 року                                                    м. Полтава

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Полтавської області Маліченко В.В., з участю особи яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_2, та його захисника ОСОБА_3, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві справу про адміністративне правопорушення за апеляційною скаргою ОСОБА_2 на постанову судді Ленінського районного суду м. Полтави від 01 грудня 2016 року,-
В С Т А Н О В И В :
Постановою Ленінського районного суду м. Полтави від 01 грудня  2016 року
ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець с. Даштапа Морнеульського району Республіка Грузія, громадянин України, приватний підприємець, одружений, на утриманні має двох малолітніх дітей, проживаючий за адресою: АДРЕСА_1,
визнаний винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП та на нього накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 10200 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на один рік.
Стягнуто з ОСОБА_2 275 грн. 60 коп. судового збору.
ОСОБА_2 визнаний винуватим у тому, що 01.11.2016 року о 03 год. 55 хв. в районі будинку № 88 по вул. Небесної сотні в м. Полтаві керував автомобілем «TOYOTA Camry» держ. номер НОМЕР_1 в стані алкогольного сп'яніння.
В апеляційній скарзі ОСОБА_2 просить постанову судді скасувати, а справу про адміністративне правопорушення відносно нього за ч.1 ст. 130 КУпАП закрити провадженням за відсутністю складу адміністративного правопорушення.
В обґрунтування апеляційних вимог зазначає, що запис з відео реєстратора поліцейського автомобіля здійснений не у 2016, а у 2015 році, що свідчить про відсутність доказів керування ним транспортним засобом у нетверезому стані 01.11.2016 року.
Стверджує, що він не керував автомобілем у стані алкогольного сп'яніння.
Судом не виконані належним чином вимоги ст. 280 КУпАП, а тому постановлене помилкове рішення.
Викладені в постанові суду пояснення, що нібито він керував автомобілем у нетверезому стані, не відповідають дійсності.
Саме перебування особи в стані алкогольного сп'яніння не може бути підставою для притягнення її до адміністративної відповідальності за відсутності доказів керування автомобілем.
Заслухавши ОСОБА_2, та його захисника ОСОБА_3, який просив апеляційну скаргу задовольнити, посилаючись на те, що він не керував автомобілем в стані алкогольного сп'яніння, свідка ОСОБА_5 з приводу обставин події, вивчивши матеріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги, приходжу до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню виходячи з наступного.
Згідно ст. 245 КУпАП завданням провадження у справах про адміністративні правопорушення є всебічне, повне та об'єктивне з'ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом.
Відповідно до ст. 280 КУпАП, орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов'язана з'ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, а також з'ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.
При розгляді справи місцевим судом дані вимоги закону не були виконані в повному обсязі.
Згідно зазначених у постанові судді місцевого суду пояснень, ОСОБА_2 вину у вчиненні адміністративного правопорушення не визнавав, стверджував, що його автомобілем керував знайомий. 
Водночас дані показання належним чином суддею місцевого суду перевірені не були.
В апеляційній інстанції ОСОБА_2 пояснив, що 01.11.2016 року він відпочивав разом з ОСОБА_5, з якою, перебував в інтимних стосунках. Так як він вживав алкоголь, за кермом автомобіля була ОСОБА_5, яка і підвезла його до будинку де він проживає, оскільки має посвідчення водія. У зв'язку з тим, що за їх автомобілем заїхав автомобіль поліції, та щоб їх стосунки не були виявлені, вона зразу ж після зупинки автомобіля пересіла на заднє сидіння, а він швидко пересів на сидіння водія. Оскільки в його квартирі на 4-му поверсі горіло світло, щоб залишитися непоміченими, ОСОБА_5 з автомобіля не виходила та не подавала ознак своєї присутності. В цей же час до його автомобіля підійшов працівник поліції.
Допитана в судовому засіданні як свідок ОСОБА_5, підтвердила, що у неї з ОСОБА_2 близькі стосунки, та 01.11.2016 року саме вона керувала автомобілем останнього, підвезла його додому, а побачивши, що у його квартирі горить світло, та у зв'язку з тим, що за ними під'їхав поліцейський патрульний автомобіль, швидко пересіла на заднє сидіння, а ОСОБА_2 зайняв місце водія. Вікна автомобіля тоновані, тому на задньому сидінні її ніхто не помітив.
Переглядом відеозапису події встановлено, що з моменту, як автомобіль TOYOTA Camry зупинився, до моменту, як ОСОБА_2 відчинив двері автомобіля, минуло більше 20 секунд.
Під час проведеного на пропозицію суду, добровільно, експерименту, який був проведений біля апеляційного суду, з участю ОСОБА_2 і ОСОБА_5 та автомобіля TOYOTA Camry д.н.з. НОМЕР_1, свідок ОСОБА_5, проїхала за кермом автомобіля декілька метрів, зупинилася, потім між передніми сидіннями автомобіля пересіла на заднє пасажирське сидіння, а ОСОБА_2, тим часом, пересів із переднього пасажирського сидіння на місце водія. При цьому з моменту зупинки автомобіля до того, як особи у ньому перемістилися, пройшло близько 6 секунд.
За таких обставин, показання ОСОБА_2 заслуговують на увагу, оскільки його перебування за кермом власного автомобіля, після зупинки транспортного було зумовлено попереднім переміщенням в салоні автомобіля двох осіб, які мали близькі стосунки, та які не бажали щоб їхні стосунки було викрито.
Працівник поліції, який вийшов із свого автомобіля та дійшов до автомобіля ОСОБА_2 і до відкривання передніх дверей автомобіля пройшло щонайменше 20 секунд.
Наведене в сукупності ставить під сумнів факт вчинення ОСОБА_2 правопорушення, а саме того, що він керував автомобілем в стані алкогольного сп'яніння.
За таких обставин доводи апелянта вважаю переконливими.
Щодо зазначеного в апеляційній скарзі, що події відбувалися в 2015 році, а не в 2016 спростовано допитаним в судовому засіданні особа, яка складала протокол про адміністративне правопорушення ОСОБА_6, який пояснив це тим, що неправильно було введено рік в програму відеореєстратора. Крім цього і сам ОСОБА_2 не заперечував того факту що записані відео реєстратором події відбувалися 1 листопада 2016 року.
У зв'язку з наведеним, апеляційна скарга підлягає задоволенню, а постанова судді скасуванню на підставі п. 1 ч. 1 ст. 247 КУпАП у зв'язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.
Керуючись ст. 294 КУпАП, -
                                   П О С Т А Н О В И В:
Апеляційну ОСОБА_2 задовольнити.
Постанову судді Ленінського районного суду м. Полтави від 01 грудня 2016 року  скасувати, а провадження по справі відносно ОСОБА_2 за ч. 1 ст. 130 КУпАП закрити на підставі п. 1 ч. 1 ст. 247 КУпАП.
Постанова набирає законної сили негайно, є остаточною й оскарженню не підлягає.
Суддя                                                                              В.В. Маліченко


  1. лишен по ст 130 ч 1 как вернуть мне водительское удостоверение

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Обратиться к адвокату. Номера телефонов и адрес электронной почты указаны в правом верхнем углу блога. С помощью поисковых систем типа Google можно найти предложения о предоставлении правовой помощи на любой вкус. Существует также система бесплатной правовой помощи http://legalaid.gov.ua/ua/tsentry-z-nadannia-bezoplatnoi-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy

      Удалить