16 августа 2011

Сімейний адвокат


Людина припускає, а Бог вирішує!
Звичай ми не замислюємось про можливі проблеми,
 особливо коли все ладиться
Ви маєте все або майже все. Ви заможні, успішні і впевнені в собі. У Вас відмінний будинок, дружна родина, багато гарних знайомих, діти в чудовій школі… Та чи впевнені Ви у власній правовій захищеності?
На жаль, життя часом підносить несподіванки. Будівельники, садівники, різноманітні організації сфери послуг - можливі джерела головного болю. Нерухомість, спадщина, шлюбні відносини дітей, партнери по бізнесу - не виключені ускладнення для власника. Насправді, немає людини, у житті якої не виникало б юридичних питань. Однак багатьох потенційних проблем можна уникнути. Це не складно – достатньо перекласти їх вирішення на професіоналів, дати доручення своєму сімейному адвокатові.

Щоб богаті не плакали
На жаль, багато наших співвітчизників, коли їм кажуть «розпишіться, де стоїть хрестик», підписують документ не дивлячись. Правилом повинна стати ситуація, коли відповіддю на це буде: «Я візьму документ і пораджуся зі своїм адвокатом». Якщо декілька років тому така ситуація викликала посмішку, то сьогодні вже не сміються, а згідно кивають.
У багатьох країнах наявність сімейного адвоката є такою ж нормою, як наявність особистого або сімейного лікаря. Наприклад, у Німеччині, майже 70 відсотків родин мають свого адвоката, послугами якого користуються в повсякденному житті, - від складання звичайних документів до порад щодо розміщення капіталу.
На жаль в Україні, незважаючи на загальну правову безграмотність в елементарних питаннях, така форма юридичної допомоги поки не одержала належного поширення навіть серед забезпечених верств населення. Це пов'язане з існуючою думкою, що адвокат потрібний, коли вже виникла проблема. У повсякденному житті, громадяни зазвичай намагаються вирішити юридичні проблеми самостійно, вважаючи їх до «побутовими» і не припускаючи, що існує небезпека виникнення несприятливих наслідків таких дій.
І тоді вже довірителі, уповаючи на адвоката, як на Бога або диявола, жадають від нього виконання часом неможливих завдань, щораз присвячуючи малознайомих людей у свої проблеми, які часом носять дуже особистий характер. Тому вітчизняні адвокати найчастіше працюють у стані постійного цейтноту в екстремальних умовах, намагаючись «витягти» довірителя із самих неймовірних правових ситуацій.
У повсякденному житті всі ми намагаємося максимально наблизитися до європейського рівня життя. Відвідуючи магазини, розважальні заклади, користуючись якими-небудь послугами, ми віддаємо перевагу добре зарекомендувавшим себе місцям, стаємо постійними клієнтами та власниками дисконтних карт. Ми звикли відвідувати той самий спортивний клуб, довіряємо зміну своєї зовнішності тому самому майстрові, але, на жаль, не звикли довіряти рішення постійно виникаючих юридичних проблем одній людині.
В Росії серед забезпечених людей останнім часом все більше затребуваними стають послуги, у назві яких присутнє слово «сімейний». Але якщо сімейні лікарі вже перестали бути дивиною, то сімейні адвокати поки ще не так широко поширені. Однак і вони стають усе більше затребуваними. Досвід російських правників свідчить, що зростання попиту на таку послугу чекає і на Україну.
Поки що послуга „сімейний адвокат” або „особистий адвокат”, на жаль, в Україні розповсюджена недостатньо. Укласти договір за програмою „особистий, сімейний адвокат» пропонують лише поодинокі юридичні фірми та адвокатські об’єднання. Аналіз ринку юридичних послуг свідчить, що таку послугу, надають переважно невеликі юридичні фірми та адвокати, які надають послуги особисто.
Навіщо потрібен сімейний адвокат?
Своєчасна, грамотна юридична порада може запобігти виникненню проблем. У цьому і полягає завдання сімейного адвоката: забезпечити юридичну безпеку свого довірителя і його родини. Сімейний адвокат повинен не просто представляти й захищати інтереси довірителя та членів його родини в той момент, коли виникла така необхідність, але й заздалегідь застерегти їх від негативних наслідків яких-небудь необдуманих дій.
Однак для того, щоб вчасно щось роз'яснити й підказати, адвокат повинен бути в курсі справ свого довірителя. Багато хто соромиться присвячувати адвоката в проблеми свого приватного життя, вважаючи, що той може їх засудити. Але для адвоката рішення чужих проблем, виправлення чужих помилок, включаючи захист осіб, звинувачених у вчиненні злочину, -це робота. Як для лікаря - лікування хвороби. Адвокат - не суддя й не прокурор. Його професійний обов'язок - надавати юридичну допомогу тому, хто за нею звернувся. При виконанні своєї роботи, адвоката цікавить саме юридична сторона справи. В магазині ви купуєте потрібний вам товар, звертаючись до адвоката, ви купуєте потрібні вам юридичні знання. І адвокат, як продавець у магазині, зобов'язаний вам продати наявні в нього юридичні знання.
Тому сором та незручність при зверненні до адвоката недоречні. Адвокатові, як лікареві, потрібні повна довіра й опис всіх симптомів, щоб правильно встановити діагноз і призначити правильне лікування. І чим раніше людина звертається за порадою до адвоката, чим щиріше викладає суть своєї справи, тим більше шансів, що вона одержить кваліфіковану допомогу.
Досвід російських юридичних фірм, свідчить, що клієнти, починаючи користуватися такою формою юридичної допомоги, як «сімейний адвокат», спочатку майже не зверталися за порадами до адвоката, “тримаючи його” про всякий випадок. Лише через рік-два обережного спілкування, клієнти починають довіряти та поважати професіоналізм свого адвоката, визнають в ньому ефективного радника, допомогою якого користуються майже щодня. Багато російських сімейних адвокатів здійснюють тепер і юридичний супровід бізнесу глави родини.
Невипадково адвокат має й інше найменування - "повірник", людина, якій довіряють свої таємниці та конфіденційні справи. Довіритель завжди може бути впевнений: повірник збереже його таємницю. Тому що адвокат, на відміну від звичайного юриста, у своєму праві й обов'язку - зберігати таємницю свого довірителя - захищений законом.
Чим може допомогти сімейний адвокат?
Пакет послуг “сімейний адвокат” зазвичай передбачає аудит юридично значимої документації, наявної в родині (всієї або частини, на розсуд замовника). Такою документацією можуть бути документи, що підтверджують записи актів громадянського стану, правовстановлюючі документи на нерухоме майно, договори страхування та кредиту, трудові угоди членів родини, договори про надання послуг, документообіг сімейного бізнесу. Результатом такого аудиту є надання замовникові висновку, який міститиме оцінку відповідності наданої документації чинному законодавству, оцінку можливих наслідків і рекомендації щодо виправлення виявлених невідповідностей, опис несприятливих для замовника положень тих або інших договорів.
Адвокат може подати від імені довірителя та одержати документи в будь-якій установі, представити інтереси в установах та організаціях. Адвокат може зайнятися питаннями покупки або продажу нерухомості, оформленням перепланування житлового приміщення. У рамках абонентського обслуговування за програмою «сімейний адвокат» замовник та члени його родини мають право на телефонні консультації та консультації офісі з будь-яких правових питань, а також виклик адвоката в будь-який час, у тому числі у вихідні й святкові дні, для надання юридичної допомоги в екстреній ситуації (затримання, виклик на допит, обшук, ДТП, здійснення карного злочину відносно замовника й членів його родини).
Пакет послуг “сімейний адвокат” може включати також інформаційну підтримку. Клієнту може бути надана інформація про реквізити фізичних та юридичних осіб, наявність ліцензій (на здійснення банківських операцій, страхову або нотаріальну діяльність, операції із цінними паперами), перевірений автотранспорт на викрадення, надана довідкова інформаційна підтримка (рекомендації інших фахівців в області права, література з правової теми - нормативні акти, судова практика, коментарі, статті).
Зазвичай, компанії надають абонентам програми «сімейний адвокат» безкоштовно або із знижкою вартості низку послуг.
Договір з адвокатом
Юридична допомога за програмою "сімейний адвокат" передбачає доручення адвокатові ведення справ осіб, зазначених у договорі. Договір зазвичай укладається на зручний для клієнта термін або на рік. Вноситься базова оплата, що дає довірителеві та членам його родини можливість у будь-який час звернутись за порадою до адвоката, викликати його при надзвичайній ситуації, доручити в пріоритетному порядку виконання окремих доручень.
Оплата виконаної роботи може залежати від витраченого часу і складності дорученої роботи, чисельності родини.
Переваги очевидні
Насамперед, якщо у вихідний день або в неробочий час у будній день клієнту необхідна юридична допомога, то одержати її буде досить проблематично. Однак, при наявності сімейного адвоката він завжди може розраховувати на якісну та своєчасну юридичну допомогу, незалежно від дня тижня та часу доби.
Перевага сімейного адвоката полягає в тому, що на відміну від запрошених з боку юристів, він працює зі своїми клієнтами протягом багатьох років, знайомий зо всіма справами клієнта. Він не марнуватиме час на розмови, адже добре знає клієнта і членів його родини, може швидко вирішити проблему. Сімейний адвокат знайде оптимальний варіант рішення з урахуванням всіх нюансів життя клієнта. Що важливо, він зможе не тільки вирішити проблеми, але й запобігти їх настанню, запропонувавши своєчасну пораду. Сімейний адвокат особисто зацікавлений у захисті прав клієнта. Для нього це питання ділової репутації й честі.
І, нарешті, клієнт заощаджує кошти на оплату юридичних послуг. Уклавши договір з сімейним адвокатом, клієнт сплачуєте фіксовану грошову суму (абонентську плату) за певний термін. Витрати не залежать від кількості отриманих консультацій і інших юридичних послуг. Програма „сімейний адвокат” заощаджує гроші абонента, є свого роду страхуванням, як страхування автомобіля або медична страховка. При виникненні надзвичайних ситуацій ніяких додаткових вкладень не буде потрібно.
У випадку необхідності сімейний адвокат може залучити до рішення проблеми своїх колег - фахівців у різних галузях права.
Підприємцям, які мають у своїй компанії юридичний відділ, необхідність у ще одному юридичному раднику не завжди буває зрозуміла. Однак не кожну особисту проблему можна довірити штатному юристові, який, крім звичайного поширення пліток, може бути викликаний правоохоронними органами на допит. А все, що ви розповісте своєму адвокатові, становить адвокатську таємницю.
Профілактика проблем передбачає також проведення для клієнта «юридичного лікнепу». Адвокат може розповісти своїм підопічним про «підводні камені», які можуть їх очікувати при найманні водія, няньки, страхуванні будинку, заповіті майна та в інших «побутових» питаннях. При цьому теми цих зустрічей не обов'язково повинні стосуватися винятково інтересів дорослих. Наприклад, якщо у родині є дитина, яка захоплюється граффіті, - то сімейний адвокат може розповісти їй всі «за» і «проти» такого захоплення, його юридичні наслідки.
Втім, діяльність сімейного адвоката не зводиться винятково до юридичної підтримки домашнього господарства. Адвокати стверджують, що важко займатися деякими родинними справами, наприклад питанням заповіту майна, не знаючи особливостей бізнесу своїх клієнтів. І навпаки - рано або пізно клієнти, які спілкувались з адвокатами винятково по ділових питаннях, починають просити їх допомоги й у справах домашніх.
Певні переваги отримують також і самі адвокати. Крім постійного прибутку, погодьтеся, «адвокат певного VIPу» звучить гарно. Ведення справ видатних осіб є одним із шляхів створення бренду юридичних компаній.
Таким чином, сімейний адвокат, як і сімейний лікар, - обов'язкова фігура будь-якого цивілізованого суспільства. Інша справа, що не всі це розуміють або не в усіх вистачає грошей на сімейних фахівців. Однак, за словами російських адвокатів, їх клієнтами можуть бути не тільки надбагаті люди. Послуги сімейного адвоката актуальні і для родини із середнім статком, які усвідомлюють зростаюче значення грамотної юридичної підтримки в забезпеченні безпеки мешканців сучасного мегаполіса.
Підбиваючи підсумок, слід зазначити, що в наш час сімейний адвокат – вже не розкіш, а необхідність. Він потрібний кожній людині, яка цінує свій час і благополуччя своїх близьких.

Клятва Гіппократа та адвокатська таємниця мають спільну мету – захист пацієнта
Багато хто знайомий з терміном «сімейна медицина», «сімейний лікар». Сімейна медицина — це цивілізована система профілактики та надання попередньої медичної допомоги громадянам і їх родинам. Відомо, що в 80% випадків попереднього звернення до доктора проблема може бути вирішена сімейним лікарем без підключення вузьких фахівців і стаціонару. Система напрочуд зручна та економічно вигідна для пацієнта, тому прийнята в багатьох країнах.
Сімейний доктор аналізує пацієнта в цілому, з огляду на його фізичні, психологічні й соціальні особливості. Підбирає найбільш оптимальний спосіб лікування. Здійснює тривале спостереження за станом здоров'я пацієнта. Сімейний доктор консультує своїх пацієнтів у випадку гострого захворювання або відвідуючи пацієнта вдома, або за телефоном. При необхідності організовує консультації вузьких фахівців.
Сімейний адвокат у певній мірі подібний сімейному лікареві. З ним клієнт має налагоджені постійні відносини. Вони добре знають один одного. Адвокат вже знає особливості справ певного клієнта і може швидко виробити й запропонувати найбільш вигідний для нього варіант рішення, залучить необхідних фахівців. Ненав'язливо, методично і поступово він виконує різноманітні «юридично значимі дії» в інтересах клієнта.
За радянських часів не існувало такого розмаїття фінансових, майнових і спадкоємних відносин. Сьогодні законодавство набагато складніше для пересічного громадянина. Набагато зручніше, якщо в родині буде юрист, присвячений в усі тонкостщі родинних відносин. Чому сімейний, а не особистий? Тому що, не знаючи родинних відносин, не можна дати повну та вичерпну консультацію. Так само як і сімейний лікар, який знаючи, чим хворіли бабусі, набагато краще поставить діагноз.
Сімейний лікар не лікує, він попереджає хворобу. З нашим менталітетом, треба занедужати так, щоб ноги не ходили, і тільки тоді викликати лікаря, який довго шукатиме причину хвороби. А якби лікар щодня стежив за людиною, він би точно знав, звідки симптоми і що в такій ситуації робити. Так само і з адвокатом. До юристів звертаються, коли вже потрапляють за ґрати.

Фроня Надія, адвокат, партнер ОА «Ліга правового захисту»
публікація «Український юрист»©

Отправить комментарий