21 ноября 2017

ПОЗОВНА ЗАЯВА про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини

Дніпровський районний суд м. Києва
02105, м. Київ, вул. Сергієнка, 3

Позивач:

Відповідач:
Київська міська рада
вулиця Хрещатик, 36, Київ, 01044
тел. 044 202 7393

Третя особа 1:
Головне управління юстиції в м. Києві
01001, м. Київ, пров. Музейний, 2-Д
тел: (044) 270-58-40, факс (044) 278-88-70

Третя особа 2:
Друга Київська державна нотаріальна контора
01033, м. Київ, вул. Саксаганського, 45
тел: (044) 284-30-27, 289-64-46


ПОЗОВНА ЗАЯВА
про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини


Я, М., зареєстрований та фактично проживаю за адресою: АДРЕСА_1.
Квартира за зазначеною адресою АДРЕСА_1 є кооперативною. Сума пайового внеску сплачена 01.12.1987 року батьком ОСОБА_3 у повному обсязі (довідка ЖБК додається). Після повної виплати членом кооперативу пайового внеску квартира переходить в його приватну власність як фізичної особи (ст. 384 ЦКУ).
Відповідно до СК України, якщо пай виплачувався в шлюбі, квартира є спільною сумісною власністю подружжя. Таким чином, квартира за адресою АДРЕСА_1 належала моїм батькам ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (свідоцтво про народження додається) на праві спільної сумісної власності. Однак батьки за життя не зважаючи на те, що пай був виплачений, не оформили правовстановлюючих документів на зазначену квартиру. Адже на момент сплати паю реєстрація прав на нерухомість не була обов’язковою.
18.08.1987 р. мій батько ОСОБА_3 уклав трудовий договір, влаштувався на роботу на шахту «Заполярна» та виїхав для проживання разом із матір’ю для проживання в РСФСР м. Воркута, пос. Заполярне. Певний час я підтримував зв’язок із батьками. Проте згодом СРСР не стало, економічна криза у новостворених країнах не дозволяла нормально спілкуватися та зустрічатися, з часом спілкування взагалі припинилося.
Я направляв листи батькам, але вони поверталися з відміткою, що адресат вибув. На заяву про розшук та встановлення місця знаходження батьків я отримав відповідь Управління внутрішніх справ по м. Воркута Воргашовського відділення міліції, де було зазначено, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 померли, точну дату смерті та місце поховання встановити неможливо (копія відповіді додається).
Після його смерті батьків відкрилася спадщина на квартиру за адресою АДРЕСА_1.
Я є єдиним спадкоємцем померлих, інших спадкоємців за заповітом чи за законом немає.
З метою отримання свідоцтв про смерть батьків, які необхідні для відкриття спадкової справи, я звернувся до відділу реєстрації актів громадянського стану та отримав відповідь про те, що свідоцтва про смерть видано в Російській Федерації і саме до відповідного органу в РФ я маю звертатися. Також мені було запропоновано правову допомогу на витребування свідоцтва, якою я скористався (копія листа додається).
Свідоцтва про смерть батьків було отримано (копії свідоцтв додаються), але строк для подання заяви про прийняття спадщини вже сплив. Тривалий строк отримання необхідних документів є реальною, об'єктивною, непереборною, істотною перешкодою (поважною причиною) пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини. Законодавством не встановлений вичерпний перелік поважних причин, але відповідно до норм цивільного законодавства поважними слід вважати такі обставини, які перешкоджають своєчасному зверненню, роблячи його неможливим або важким. З урахуванням зазначеного, мною був пропущений строк для прийняття спадщини з поважних причин.
Крім того, протягом шести місяців з дня відкриття спадщини я фактично вступив в управління спадковим майном, оскільки постійно користуюсь квартирою, проживаю в ній, утримую спадкове майно, сплачую усі комунальні платежі у повному обсязі. Іншого житла ані я, ані моя родина не мають. Прошу також звернути увагу на те, що вражений отриманою інформацією про смерть батьків, я деякий час не міг приділити увагу оформленню необхідних документів. Як людина, необізнана із законодавством, дізнався про те, що для отримання свідоцтва про право власності на квартиру необхідно отримати свідоцтво про право на спадщину, лише після спілкування із знайомим юристом. І тоді та після отримання свідоцтв про смерть батьків звернувся до Другої київської державної нотаріальної контори.

Повна версія позову знаходиться у адвоката
з питань придбання або надання правової допомоги, будь ласка, звертайтеся
(044) 383-50-62
(050) 902-13-60
(067) 759-48-64
(096) 445-47-90
nadiiafronia@gmail.com
иск был принят к производству, назначено заседание, решение суда – ниже

Справа № 12755/7369/15-ц
Р І Ш Е Н Н Я
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"15" вересня 2015 р.
Дніпровський районний суд м. Києва у складі:
головуючого судді                      Марцинкевич В.А.
при секретарі                               Бовкун О.М.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Київської міської ради, третя особа: Друга Київська державна нотаріальна контора, Головне управління юстиції в м. Києві про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-
                                                         в с т а н о в и в:
Позивач ОСОБА_1  звернувся  до суду з позовом до Київської міської ради, третя особа: Друга Київська державна нотаріальна контора, Головне управління юстиції в м. Києві про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, мотивуючи свої вимоги тим, що він зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1. Вказана квартира є кооперативною та сума пайового внеску була сплачена 01.12.1987 року його батьком ОСОБА_3 у повному обсязі. Квартира АДРЕСА_1 належала батькам ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на праві спільної сумісної власності.
18.08.1987 року батьки виїхали для проживання до РСФСР м. Воркута , с. Заполярне. Листом управління внутрішніх справ по м. Воркута Воргашорського відділення міліції повідомлено , що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 померли.
Після смерті батьків відкрилась спадщина на квартиру за адресою: АДРЕСА_1.
Свідоцтво про смерть батьків було отримано після закінчення строку подання заяви про прийняття спадщини.
Державним нотаріусом Другої Київської державної нотаріальної контори Литвиненко Л.В. було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину оскільки спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини.
Позивач в судове засідання не з'явився надав суду заяву, в якій просив розглядати справу за його відсутності, позовні вимоги підтримав повністю.
Представник відповідача Київська міська рада в судове засідання не з'явився надали суду заяву, в якій просив розглядати справу за їх відсутності.
Представник третьої особи Друга Київської державної нотаріальної контори в судове засідання не з'явився надали суду заяву, в якій просив розглядати справу за їх відсутності.
Представник третьої особи Головне управління юстиції в м. Києві в судове засідання не з'явився надали суду заяву, в якій просив розглядати справу за їх відсутності.
Дослідивши письмові матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню з наступних підстав.
Судом встановлено, що згідно довідки форми № 3 від 01.10.2014 року  № 148 виданої ЖБК ,,Суднобудівник" в квартирі АДРЕСА_1 зареєстровані позивач ОСОБА_1 та дочка ОСОБА_6
Згідно листа управління внутрішніх справ по м. Воркута Воргашорського відділення міліції ОСОБА_3 та ОСОБА_4 померли.
Після смерті ОСОБА_3 та ОСОБА_4 відкрилась спадщина на квартиру за адресою: АДРЕСА_1.
Для отримання свідоцтва про смерть батьків, позивач ОСОБА_1 звернувся до відділу реєстрації актів громадянського стану , однак йому було повідомлено про необхідність звертатися з заявою до відділу де була проведена реєстрація смерті особи.
ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується свідоцтвом про смерть виданим територіальним відділом запису актів цивільного стану м. Воркути управління запису актів цивільного стану Республіки Коми від 03.12.2009 року.
ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть виданим територіальним відділом РАГС м. Варкути управління ЗАГС Республіки Коми Російської Федерації від 03.12.2009 року.
Державним нотаріусом Другої Київської державної нотаріальної контори Литвиненко Л.В. було відмовлено ОСОБА_1  у видачі свідоцтва про право на спадщину оскільки спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини.
Виходячи з вимог ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу  відкриття спадщини.
Виходячи з вимог ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця,  який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити  йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.
Наведені обставини підтверджуються документами які містяться в матеріалах справи.
У зв'язку з вище викладеним суд знаходить підстави пропущення строку для подачі заяви про прийняття спадщини поважними, виходячи з чого вважає за доцільне визначити їй додатковий строк на прийняття спадщини.
На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 1270,1272 ЦК України ст.ст. 57, 58, 60, 209, 212-215, 294 Цивільного процесуального кодексу України, суд,
в и р і ш и в:
Позов ОСОБА_1 до Київської міської ради, третя особа: Друга Київська державна нотаріальна контора, Головне управління юстиції в м. Києві про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.
Визначити ОСОБА_1 додатковий строк терміном три місяці для подання заяви про прийняття спадщини померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 та померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4.
Перебіг визначеного додаткового строку рахувати з моменту вступу рішення в законну силу.
Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.
С у д д я :


Отправить комментарий