18 августа 2011

ЗАЯВА ПРО ЗАСТОСУВАННЯ СТРОКУ ПОЗОВНОЇ ДАВНОСТІ




Деснянський районний суд м. Києва
02225  м. Київ, пр. Маяковського 5-В

Позивач: кредитна спілка «ХХХХХХ»
03055 м. Київ вул. ХХХХХХХ
тел.:

Відповідач: ХХХХХХХХХХХХ
адреса
тел.:

Справа № ХХХХ
Суддя ХХХХХХХХ


ЗАЯВА
про застосування строку позовної давності

В провадженні Деснянського районного суду м. Києва знаходиться справа № ХХХХХХХХ року за позовом кредитної спілки «ХХХХХ» до ХХХХХХХ про стягнення боргу за кредитним договором № ХХХХ від 22.12.2005р.
Нормами ст.ст. 257, 258 ЦК України встановлено, що загальний строк позовної давності становить три роки, а позовна давність щодо вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені) встановлена строком в один рік. Згідно ч.4 ст. 267 ЦК України, сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою відмови у позові.
Відповідно ст. 256 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Згідно ст. 257 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.
Відповідно до пункту 2.1. договору № ХХХХХХ від 22.12.2005р. позичальник зобов’язаний щомісячно сплачувати КС «ХХХХХХ» нараховані проценти та частину тіла кредиту в терміни та за розмірами не менше ніж відповідно вказано у рекомендованому графіку платежів (додаток №1), який є невід’ємною частиною договору.
Відповідно до додатку №1 останній  платіж зазначений датою: 22.12.2006р. Усі інші 12 дат платежів зазначаються до 22.12.2006р., що означає: при відсутності платежу в зазначений строк з наступного дня позивачу стає відомо про порушення його права, у зв’язку з чим, починається дія трьохрічного строку права звернення до суду з вимогою захисту своїх інтересів. Таким чином, строк позовної давності сплинув 22.12.2009 р. Проте позивач  звернувся з позовом лише в 2011 році.
На підставі викладеного,
прошу:
застосувати позовну давність, яка є підставою для відмови у позові.


ХХХХХХХ 2011 р.                 ________________ ХХХХХХХХХ
  1. БОльшое спасибо за публикацию!

    ОтветитьУдалить
  2. Підкажіть як бути, якщо в договорі вказаний строк договору 1 рік, при тому він автоматично пролонгується. з якого часу починається відлік. Я так розумію що від часу, коли почали нараховуватися відсотки за ПРОСТРОЧЕНИЙ платіж.

    ОтветитьУдалить
  3. Строк позовної давності починається з моменту, коли особа дізналася про порушення її прав. У даному випадку з дня, наступного за останнім днем сплати платежу.

    ОтветитьУдалить
  4. дуже дякую Вам за відповідь.

    ОтветитьУдалить
  5. Вдячні за увагу!
    Адвокатське об'єднання «Ліга правового захисту» пропонує своїм клієнтам послуги адвоката в Києві та області для вирішення самих різних юридичних питань. Консультації адвоката допоможуть Вам зорієнтуватися для прийняття правильного рішення.

    ОтветитьУдалить
  6. Щиро вдячний за публікацію!
    З повагою, Юрій Лазаренко

    ОтветитьУдалить
  7. Ми вдячні, що Ви нас читаєте. Будемо дуже вдячні за поширення інформації.
    З повагою, адвокат Фроня Надія

    ОтветитьУдалить
  8. Спасибо Вам за такой ценный материал!

    ОтветитьУдалить
  9. Вам спасибо за внимание к нашему блогу.

    ОтветитьУдалить
  10. у меня есть карточная кредитка (потребительская) ПриватБанк. Данной карточкой я пользовался на протяжении длительного срока, погасил в конце октября 2013г. основной долг кредита (я так понимаю тело кредита), однако мне сказали, что у Вас с октября 2011 г. тянется штраф (неустойка) в сумме 700 грн., но меня никто не уведомлял письменно и кроме этого срок исковой давности прошёл (специальная исковая давность в 1 год. для штрафа, пени и неустойки). Договор об изменении срока исковой давности я не подписывал. При этом мне отказывают выдать справку об отсутствии обязательств перед банком, поскольку у меня есть штраф. Но данный штраф уже должен быть списан. Что мне сделать для получения справки об отсутствии обязательств перед банком. Что и куда написать? Я написал в банк письменное обращение о выдаче мне справки, но думаю, что они дадут ерундовую отписку. С какой жалобой или иском можно обратиться и куда. Большое спасибо

    ОтветитьУдалить
  11. с жалобами можно обратиться – Национальный банк Украины и управление по защите прав потребителей. Возможно решение спора в судебном порядке – необходимо продуманно сформулировать исковые требования.

    ОтветитьУдалить
  12. Добрый день. У меня возникла следующая ситуация: в июле 2005 года нас практически насильно заставили на предприятии (принадлежащем группе "Приват") брать потребительские карточки от ПриватБанка. В договоре указана сумма кредитного лимита в 5000 грн., а также срок действия 1 год, с автоматической пролонгацией. Карточку я сломал и выкинул. Никто меня не тревожил 8 лет. В сентябре мне пришла повестка в суд. Банк заявил, что у меня долг-30000 грн., который вкладывается из тела кредита-6800, пени, проценты и штрафы 23200. Этот кредит я не брал, ни единого раза ничего по нему не оплачивал, хотя в распечатке, предоставленной банком есть суммы каких-то оплат по счету по 20-100 грн., которые прекратились в 2008 году. У меня ряд вопросов:
    1) Предусмотрена ли каким-либо законодательным документом автоматическая пролонгация? Ведь согласено глоссария банковских терминологий (под ред.Арбузова) ПРОЛОНГОВАНИЙ КРЕДИТ (roll-over credit; extended credit; prolonged credit) – кредит, за яким продовжено термін погашення суми основного боргу. Необхідність пролонгації (реструктуризації) кредиту може бути обумовлена затримкою надходжень коштів, за рахунок яких позичальник здійснює платежі за кредитом, через фінансову кризу або інші непередбачені обставини. Оформлення П.к. здійснюється шляхом підписання додаткової угоди до діючої кредитної угоди або оформляється новою кредитною угодою. http://www.bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=123555
    2) Судья даже не рассматривает возможность использования ст.267 ЦК України, хотя моё заявление об использовании данной статьи и основания для этого есть в материалах дела. По крайней мере, представителю банка не задавались вопросы о причинах нарушений сроков исковой давности. Для судьи основой является пункт договора об автоматической пролонгации. Могу ли я, пока объявлен перерыв в заседании до 26 декабря обратится с заявлением или жалобой к Председателю Суда?

    ОтветитьУдалить
  13. 1. Пролонгация договора может быть автоматической в случае, если это предусмотрено договором и ни одна из сторон не выразила желания его расторгнуть. Предусмотрено Гражданским кодексом.
    2. Право на обращение не ограничено.

    ОтветитьУдалить
  14. В августе 2005 г. работая на предприятии взял кредитный лимит в размере 500 грн. Кредитные карточки нам тогда еще не выдавались. Просто на зарплатную карту начислено было 50% месячной зарплаты. Потом каждый месяц я получал зарплату на эту же карту. Т.е. выходило, что каждый месяц 50% я получал зарплату, а 50% снимал кредита. Потом уволился и про карту забыл посчитав, что предприятие сообщило о моем увольнении и банк просто вычел деньги на кредит из моих расчетных денег. В течении последующих 2,5 лет я работал на другом предприятии, где получал деньги через этот же банк. Т.е. являясь его клиентом. Естественно карта была уже совсем другая. В 2013 г. пришел ко мне молодой человек, который представился сотрудником этого банка и принес бумагу, по которой я должен уже 1500 грн. На мой вопрос о причине моего долга ответить он не мог. Никаких документов подтверждающих мою задолженность у него тоже не оказалось. Сказал просто чтобы я пришел в банк и оплатил названый долг. Естественно Договора за 2005 г. у меня уже нет. Прошло 1,5 года никто больше не появлялся и не писал. У меня вопрос. Может ли банк подать на меня в суд после 8 лет не уплаты мной кредитного лимита?

    ОтветитьУдалить
  15. Конкретный ответ на Ваш вопрос зависит от условий договора. Срок исковой давности составляет 3 года. Права обратиться в суд банк не лишен. Однако если со дня последнего срока оплаты задолженности по договору прошло более 3-х лет, Вы можете подать заявление о применении срока исковой давности. Если такое заявление не будет подано, задолженность может быть взыскана в полном объеме.

    ОтветитьУдалить
  16. Огромное спасибо за публикацию. Надеюсь поможет)

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Спасибо за внимание к нашему блогу. Рады, что можем помочь.

      Удалить
  17. Підскажіть будь ласка в 2011 році я працював на підприємстві та відкрив дві карти Приват банку одну для заробітньої платні другу кредитну користувався обома картами на протязі двох років та у звязку із сімейними обставинами звільнився з даної роботи та виїхав за кордон але на кридитній карті залишався борг 2300грн я попросив знайоми щоб вони погасили борг на що і переслав їм певну кількість коштів.Приїхавши на Україну мої знайомі повідомили мене що кошти на кредитну карту поклали я так і зрозумів що мій бог закрито але прийшовши декілька днів тому до Приват банку щоб відкрити рахунок мене працівники банку повідомили що у мене 2300 борг,2900 штрафу та 14900 проценти.Підскажіть як провильно юридично мені поступить?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Можна попросити банк надати виписку рахунку. З неї дізнаєтесь чи насправді знайомі перерахували банку надіслані Вами кошти. Якщо кошти не було ними перераховано - подальші дії поза межами юридичних порад. В залежності від наявності доказів існують варіанти від порушення кримінальної справи до стягнення у порядку цивільного судочинства. Якщо кошти було дійсно перераховано банку та існують докази!!! – питання доведеться вирішувати із банком у судовому або позасудовому порядку. Також зверніть увагу на договір – за договором, що не припинив дію, можуть нараховуватись платежі, наприклад, за користування карткою та інше
      Щодо строку давності – дійсно складає три роки. Але банк з позовом не звертався. Можна просити банк розірвати договір шляхом надіслання листа. А у випадку відмови – звертатись до суду, який вирішить питання стягнення нарахованих коштів

      Удалить
  18. Добрий день підскажіть будь ласка в моїй ситуації як правильно поступити.У 2011 році я відкрив дві карти в банкі Приват одну для заробітньої платні,другу кредитну на якій був баланс 6100 гривень декілька разів брав кошти із кредитної карти але із часом і перекривалися ці кошти із карти для заробітньої платні потім в звязку із сімейними обставинами я звільнився з роботи та перебував даний період часу за кордоном та поручив знайомим щоб закрили мою кридитну карту на що і висилав їм кошти,коли я приїхав вони мені повідомили що кредитна карта закрита на що я їм і повірив.Прийшовщи до Приват банку я хотів відкрити рахунок але працівники банку повідомили мене що у мене велика заборгованість по кредитній карті а саме 2400 гривень борг,2900 гривень штраф та 14900 гривень процент. Прямого умислу не платити кредитні кошти у мене не було але я вказав що хотівби бути клієнтом банку. Як юридично мені правильно вчинити

    ОтветитьУдалить