14 ноября 2013

ПОЗОВНА ЗАЯВА про надання дозволу на тимчасовий виїзд за кордон неповнолітньої дитини без згоди батька



До Хмельницького міськрайонного суду
29000, м. Хмельницький, вул. Театральна, 54

Позивач: Марципанова Олена Володимирівна
що проживає за адресою:
Хмельницька область, Хмельницький район,
м. Хмельницький, вул. Екскаваторів, 13/3
поштовий індекс 29000
тел.:**********

Відповідач: Кушнір Іван Дмитрович
що проживає за адресою:
Хмельницька область, Хмельницький район,
м. Хмельницький, вул. Екскаваторів, 15
поштовий індекс 29000
тел.:**********

Треті особи:
Орган опіки та піклування
(поштовий індекс, адреса, телефон)

ПОЗОВНА ЗАЯВА
про надання дозволу на тимчасовий виїзд за кордон неповнолітньої дитини без згоди батька


Я, Марципанова Олена Володимирівна, перебувала в зареєстрованому шлюбі з Кушнірем Іваном Дмитровичем з 12 липня 2008 р. по 13 березня 2013 р. Шлюб розірвано на підставі рішення Хмельницького міськрайонного суду від «___» ___________ 2013 року.
Від шлюбу ми маємо неповнолітню доньку – Марципанову Юлію Іванівну, 19 квітня 2010 року народження. За рішенням суду місце проживання доньки після розлучення визначено разом зі мною. В даний час дитина проживає зі мною за адресою: м. Хмельницький, вул. Екскаваторів, 13/3.
Я матеріально утримую та належним чином піклуюсь про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.
З часу розірвання шлюбу відповідач участі у вихованні та догляді за дитиною не бере, розвитком дитини не цікавиться, матеріальної допомоги на утримання та розвиток дитини не надає.
Більш того, відповідач безпідставно чинить перешкоди позивачці у здійсненні нею заходів, спрямованих на покращення здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.
Зокрема, відповідач відмовляється надати у передбаченому законодавством України порядку дозвіл на виїзд малолітньої Марципановой Юлії Іванівни за кордон для відпочинку та оздоровлення останньої.
Водночас, моя донька часто хворіє застудними захворюваннями, для лікування та профілактики яких, за рекомендаціями лікарів, необхідне періодичне перебування дитини на морі. Крім того, виїзд дитини за кордон вочевидь сприятиме розширенню світогляду дитини та добре позначиться на її духовному та інтелектуальному розвитку як особистості.
Але не зважаючи на це, мій колишній чоловік – Кушнір Іван Дмитрович, безпідставно не надає згоди на виїзд дитини за межі України. При цьому жодних вагомих аргументів, які б пояснювали та обґрунтовували його відмову, він не наводить.
Вважаю, що така позиція мого колишнього чоловіка і батька неповнолітньої Марципанової Юлії Іванівни, шкодить її інтересам та не сприяє її всебічному та гармонійному розвитку, порушує право дитини на повний та гармонійний розвиток її особистості та вказує на зловживання відповідачем своїми батьківськими правами.
За змістом ст. ст. 2, 4 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України, документами, що надають право на виїзд з України і в'їзд в Україну та посвідчують особу громадянина під час перебування за її межами, зокрема є паспорт громадянина України для виїзду за кордон, проїзний документ дитини. Оформлення проїзного документа дитини провадиться на підставі нотаріально засвідченого клопотання батьків. За відсутності згоди одного з батьків, виїзд неповнолітнього громадянина України за кордон може бути дозволено на підставі рішення суду.
Відповідно до п. 4 Постанови КМУ від 27.01.1995 р. «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України», виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків або у супроводі осіб, які уповноважені одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється у разі пред'явлення оригіналів документів або їх нотаріально посвідчених копій, зокрема, рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків.
Враховуючи викладене, зважаючи на необхідність періодичних виїздів дитини за кордон для відпочинку та оздоровлення, безпідставне небажання батька дитини надати згоду на виїзд дитини за кордон, керуючись статтями 3, 4, ч. 9 статті 110, статтею 367 ЦПК України, -
Прошу:
1. Надати Марципановій Олені Володимирівні дозвіл на виїзд Марципанової Юлії Іванівни 19 квітня 2010 р. н. за кордон без дозволу (згоди) батька дитини Кушніра Івана Дмитровича до повноліття дитини.
2. Дозволити Марципановій Олені Володимирівні або її офіційному представникові, без згоди батька Кушніра Івана Дмитровича, оформлювати документи для тимчасового виїзду або супроводу неповнолітньої Марципанової Юлії Іванівни 19 квітня 2010 р. н. за межі України до країн ближнього та дальнього зарубіжжя до досягнення нею повноліття.
3. Допустити негайне виконання рішення суду.

Додатки:
1. Копія свідоцтва про одруження.
2. Копія свідоцтва про розірвання шлюбу.
3. Копія свідоцтва про народження Марципанової Ю.І.
4. Довідка про зареєстрованих у квартирі ____.
5. Копія позовної заяви та додатків для відповідача.
6. Докази сплати судового збору.

«___» ____________ 2013 р.                    ______________/Марципанова О.В./




Материалы, предоставленные в блоге, носят ознакомительный характер. Рекомендуем обратиться к специалистам.
Адвокат в Киеве:
(044) 383-50-62   (096) 445-47-90
e-mail: super.legal-protection@yandex.ru
  1. Спасибо за образец )

    ОтветитьУдалить
  2. Чи можна отримати дозвіл більше ніж на одноразовий перетин кордону в певний проміжок часу, наприклад півроку.

    ОтветитьУдалить
  3. Анонимный, такий дозвіл отримати можливо. все залежить від обставин справи, наданих суду доказів та переконання судді

    ОтветитьУдалить
  4. А як визначається підсудність такої категорії справ? Окремого зауваження щодо цього 110 ЦПК не містить, а батько зареєстрований в Криму, і судитись з ним там немає можливсті в силу всім відомих обставин.

    ОтветитьУдалить
  5. А як визначається підсудність таких справ? Окремого зауваження щодо цього 110 ЦПК не містить, а батьк зареєстрований в Криму і судитись з ним там неможливо в силу всім відомих обставин.

    ОтветитьУдалить
  6. Чи можливо отримати такий дозвіл ,якщо дитина їде на навчання?

    ОтветитьУдалить
  7. Навчання – поважна підстава та вагомий довід для того, щоб суд став на сторону дитини

    ОтветитьУдалить
  8. Підсудність таких справ визначається ст. 109 ЦПК – тобто за місцезнаходженням відповідача.
    Відповідно до ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» змінено територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя судам, та забезпечити розгляд. А саме цивільні справи, підсудні місцевим загальним судам, розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, розглядаються місцевими загальними судами міста Києва, що визначаються Апеляційним судом міста Києва.
    Таким чином, позови до громадян, які зареєстровані в АР Крим, подаються до Апеляційного суду м. Києва, який в кожному конкретному випадку передає їх на розгляд певному суду міста Києва.

    ОтветитьУдалить
  9. Дякую за зразок. Підкажіть який орган опіки та піклування необхідно вказувати: за місцем проживання відповідача чи дитини?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Постанова КМУ від 24 вересня 2008 р. N 866
      http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/ ... 6-2008-%EF
      На сьогодні це питання законодавчо не визначене. Із практики – зазвичай залучають орган опіки за місцем проживання дитини. Це пов'язано з тим, що орган опіки та піклування повинен надати висновок щодо умов проживання дитини для того, щоб суд мав можливість визначити доцільність надання дозволу на виїзд за кордон. За рішенням суду або за клопотанням відповідача може бути залучений орган опіки за місцем проживання відповідача.

      Удалить
  10. Обратите внимание: с 1 апреля 2015 года для несовершеннолетних граждан Украины изменяется порядок оформления проездных документов для выезда за границу.
    И будьте готовы к встречным искам :-)
    https://pravoscope.com/act-rishennya-583-3431-13-c-olijnik-o-v-17-01-2014-spori-shho-vinikayut-iz-simejnix-pravovidnosin-29313255

    ОтветитьУдалить
  11. Добрий день.В першому шлюбі є дочка від громадянина Білорусіі,І в неї є Білоруський паспорт.від другого шлюбу є хлопчик.так як ми з чоловіком не жевемо і дозвіл на сина він давати нехоче.розвестись ми також не можем.сину нема 1 рочка.чи можу я получити дозвіл на сина через суд?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Згода другого з батьків на вивіз дитини за кордон не потрібна у випадках , якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини.
      Щодо другої дитини – з урахуванням конкретних обставин справи суд зазвичай стає на захист прав дитини та надає дозвіл на виїзд дитини за кордон.

      Удалить
    2. Тобто, якщо батько громадянин Азербайджану (у шлюбі не перебували, тільки дав прізвище дитині),проживає в Аз-ні, то від нього дозволу на виїзд дитини за кордон не потрібен?

      Удалить
    3. Так. Вивезення з України дитини без згоди батька чи матері може здійснюватися (зокрема), якщо другий з батьків є іноземним громадянином. Даний факт має підтверджуватися відповідним записом у свідоцтві про народження дитини.

      Удалить
  12. а если ответчик не явится в суд, без него могут вынести решение?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Могут вынести заочное решение при повторной неявке ответчика по имеющимся в деле материалам

      Удалить
  13. Доброго дня.
    З 16,08,15р син (14р) мав їхати на навчання за кордон, але його батько ( розлучені) не дав згоди. Чи можна подавати в суд зараз, якщо син поїде на навчання за кордон в серпні 2016р? Дякую.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Так, можна. Певних термінів законодавчо не встановлено.

      Удалить
  14. Доброго дня.
    Мені 17 років і я маю намір навчатись закордоном,уже готові майже усі документи для отримання візи (оплата першого семестру навчання, виклик з закордону), але мій батько відмовляється давати дозвіл на виїзд. Чи є в мене шанси виграти суд і отримати дозвіл, і скільки триватиме слухання, чи можна клопотати про термінове, так як виїзд заплановано на кінець вересня?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Шанси є. Скоріш за все такий дозвіл буде отримано.
      Слухання може тривати кілька місяців. Неявка відповідача (батька) у судове засідання може бути підставою для перенесення судового слухання. У разі повторної неявки справу буде розглянуто без його участі.
      Дійсно, можете просити суд як можна скоріше розглянути справу.
      Зверніть увагу: самостійно звернутися до суду з позовом людина може, якщо вона досягла повноліття (18-ти років). Інтереси осіб, які не досягли відповідного віку, як позивачів представляють в суді їх законні представники (тобто мати).

      Удалить
  15. Доброго дня.
    Підскажіть, будь ласка:
    - позовну заяву подавати до суду за місцем реєстрації (проживання) позивачки чи відповідача?
    - я і син зареєстровані по одній адресі, а проживаємо за іншою, яку адресу вказувати у позовній заяві, якщо суду потрібно надати довідку проте , що син живе зі мною?
    Дуже вдячна Вам, за наданні консультації.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Позовна заява подається за місцем реєстрації (проживання) відповідача.
      В позовній заяві необхідно зазначити адресу реєстрації, адресу мешкання і окремо підкреслити адресу для листування.

      Удалить
  16. Доброго дня,
    У мене є неповнолітня дитина, з батьком дитини ми у шлюбі не перебували але він батьківство визнав. Хочу поїхати з дитиною за кордон до родичів але він не дає дозволу і в загалі він знаходиться за межами України

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. тут по алиментам, но применимо к Вашей ситуации http://www.prostopravo.com.ua/semya/stati/vzyskanie_alimentov_s_roditelya_inostrantsa

      Удалить
  17. Доброго дня, чи можливо подати позов на вивіз дитини за кордон на відпочинок, не маючи на руках путівку та країна куди поїдемо з дитино а також вказити термін 30 к.днів (період в який я планую їхати але не знаю коли саме)
    Батько не дає дозволу на вивіз. Дякую.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Звертаючись до суду, необхідно обґрунтувати позовні вимоги. Будь-якими документами. Від обґрунтованості залежить успіх справи.

      Удалить
  18. Батько не дає згоди на виготовлення закордонного паспорту для неповнолітньої дитини. Щи е десь зразок заяви ?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Один из образцов над Вашим комментарием. Множество образцов на просторах интернета. Отметим, что каждый случай индивидуален и рекомендуем обратиться к специалисту.

      Удалить
  19. Добрый день! Скажите пожалуйста, разрешение на вывоз ребенка за границу (РФ)выдается судом единоразово или можно пользоваться этим решением суда, скажем, лет 10 или до 16 лет ребенка? Спасибо

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Решение суда зависит от исковых требований, то есть от того, что Вы просите суд – разрешение на одну поездку с указанием дат и страны или на многократные поездки. Стоит отметить, что практика по разрешениям на многократные поездки на сегодня неоднозначна и требует хорошей доказательственной базы

      Удалить
  20. Здравствуйте.Ответьте пожалуйста на мой вопрос. Мне необходимо сделать моему 13 летнему ребенку загранпаспорт,так как у старого документа истекает срок действия, и ребенок будет нелегалом, и разрешение на выезд ребенка заграницу так как в феврале 17-года оно заканчивается, на Украине не была уже три года,хочу увидеть родных,а приехать не можем,потому что он все время шантажирует,и требует чтобы ему заплатили, что не даст разрешение на обратный вывоз ребенка. Я с дочкой проживаю в Италии,у неё ДЦП,в начале февраля ей будут делать операцию на ножке.Делать документы хочу через консульство в Милане.Мне необходимо нотариальное разрешения, от бывшего мужа,который проживает на Украине.Сделала я доверенность на своего брата, и он подал на него в суд , и наняли адвоката,собрали документы которые адвокат попросил, но уже 3 месяца как длиться суд,и безрезультатно,судья постоянно требует все новые и новые документы,которые обходятся не очень дешево( перевод, апостиль и нотариальное заверение).Что вы посоветуете мне делать,сменить адвоката.Спасибо.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Здравствуйте! Не зная обстоятельств дела, не можем что-либо советовать. Правила адвокатской этики не позволяют оставлять отзывы о других адвокатах. Это исключительно Ваше усмотрение – если считаете, что адвокат не обладает достаточным уровнем профессионализма – можете от него отказаться. Отметим, что длительность судебного процесса – не всегда вина адвоката

      Удалить
  21. Доброго дня.Скажіть будь- ласка,якщо з чоловіком у шлюбі неперебувала і не проживаєм разом а дитина( 1,5 року)записана на чоловіка чи дасть мені суд дозвіл на тимчасові поїздку за кордон з дитиною так ,як чоловік неохоче надати дозвіл

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня! Не має значення чи перебували Ви у шлюбі або мали місце фактичні шлюбні відносини. Право надавати або не надавати дозвіл залежить від батьківських прав. Якщо дитина «записана на чоловіка» - він має батьківські права. Тому існує два шляхи – або позбавити батьківських прав, або звертатись до суду за наданням дозволу. Рішення суду залежить від обставин Вашої справи

      Удалить
  22. Спасибо за образец! Но у меня такой вопрос. Если у меня будет решение суда на вывоз ребёнка без согласия отца, смогу ли я пересекать границу предьявляя только это решение, или с этим решением суда нужно будет обращаться к адвокату за разрешением на вывоз ребёнка?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Обращаться к адвокату необходимо в том случае, когда недостаточно правовых знаний для получения желаемого решения суда. Имея решение суда, разрешающее вывоз ребенка – при пересечении границы необходимо предоставить его оригинал или нотариально заверенную копию

      Удалить
    2. Тогда мне непонятен второй пункт в обзаце ПРОШУ в образце "2. Дозволити Марципановій Олені Володимирівні або її офіційному представникові, без згоди батька Кушніра Івана Дмитровича, ОФОРМЛЮВАТИ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ТИМЧАСОВОГО ВИЇЗДУ...". Про какие документы идет речь? Я так полагала, что имеется ввиду разрешение у нотариуса на основании решения суда?

      Удалить
    3. речь идет о документах для временного выезда - закордонний паспорт для дитини, виза и т.д. решение суда и есть "разрешение на выезд"

      Удалить
  23. Доброго дня. допоможіть будь ласочка... У мене така ситуація, що мій колишній чоловік перебуває в розшуку за несплату аліментів з 2013 року. Він довгий час переховувався і не був ніде зареєстрований. Постійно змінював своє місцепроживання та перебування. А останні пів року АБ міста Києва дає його реєстрацію в іншому місті України. Не київську прописку. Куди мені звертатися в суд для вирішення справи про дозвіл на виїзд за кордон? В який суд? Їхати в другий город, туди де відповідач нарешті зареєструвався? Дякую

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня. Відповідно до чинного законодавства позов подається за місцезнаходженням відповідача, тобто батька дитини. На жаль. Можемо лише порадити звернутися до адвоката, який практикує в тому місті.

      Удалить
  24. Добрый день, а каковы шансы решения вопроса, если не указывать третьими лицами Службу...

    ОтветитьУдалить
  25. Доброго дня! а Службу вказувати за місцем реєстрації відповідача чи дитини? (позвач та відповідач зареєстровані і проживають в різних областях). Дякую!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Судова практика з цього питання наразі не усталена. Але розвивається за логичним напрямком – долею дитини опікується служба, розташована за місцем проживання дитини

      Удалить
  26. Добрый день.
    Я хочу получить разрешение суда на выезд моей дочери 13 лет, за границу со мной (Египет) на 10 дней. Исковое заявление составила с юридическими ошибками, мне прислали "ухвалу" об странении этих ошибок. Время проходит и Египетский отдых отменяется или переносится на другие сроки, я бы хотела в иске попросить судью разрешения до 16 летия дочки и посещения других стран Европы, с целью туризма.
    Мне нужно оформить новое заявление? и предоставить новые доказательства моих будущих поездок?
    Все оформлять по новой? Или достаточно оформить корректное заявление?
    Спасибо за ответ

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Зависит от ситуации. Возможно, оформлять по новой. А возможно достаточно оформить корректное заявление. Возможно, обратиться к специалисту.
      Просьба всем посетителям блога для получения консультаций обращаться по указанным телефонам или писать на указанный адрес электронной почты

      Удалить