02 марта 2018

Ищите нас…

Плакаты, содержащие информацию о правах лиц на защиту и бесплатную вторичную правовую помощь с указанием единого телефонного номера системы предоставления бесплатной правовой помощи (0-800-213-103) должны быть размещены рядом с защитным стеклом в дежурных частях, а также в помещениях, в которых проводятся следственные действия, на стенах на высоте 1,4 метра от пола до нижнего края плаката в поле зрения посетителей.

Наклейки с информацией о едином телефонном номере системы предоставления бесплатной правовой помощи (0-800-213-103) должны быть размещены на внутренней стороне двери комнат и камер для содержания задержанных, взятых под стражу и арестованных в административном порядке лиц, в следственных изоляторах Государственной уголовно-исполнительной службы Украины, в салонах служебных автомобилей, используемых для перевозки задержанных и взятых под стражу лиц, а также кузовах конвойного спецавтотранспорта (на видном месте и в поле зрения задержанного (конвоируемого) лица).


МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
НАКАЗ
20.02.2018        м. Київ          N 433/5/133
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
21 лютого 2018 р. за N 212/31664
Про затвердження Порядку розміщення друкованої продукції з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу в органах і підрозділах Національної поліції України
Відповідно до підпункту 29 пункту 4 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 липня 2014 року N 228, підпункту 53 пункту 4 Положення про Міністерство внутрішніх справ України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року N 878, та з метою запобігання випадкам порушення прав осіб, затриманих за підозрою у вчиненні кримінального та/або адміністративного правопорушення, на захист і безоплатну вторинну правову допомогу
НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити Порядок розміщення друкованої продукції з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу в органах і підрозділах Національної поліції України, що додається.
2. Координаційному центру з надання правової допомоги (Лаврінок М. В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію відповідно до Указу Президента України від 03 жовтня 1992 року N 493 "Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади".
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступників Міністра юстиції України і Міністра внутрішніх справ України відповідно до розподілу функціональних обов'язків.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр юстиції України       П. Петренко
Міністр внутрішніх
справ України  А. Аваков
ПОГОДЖЕНО:          
Т. в. о. Голови
Національної поліції України           В. В. Аброськін

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України
20 лютого 2018 року N 433/5/133
Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
21 лютого 2018 р. N 212/31664
Порядок
розміщення друкованої продукції з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу в органах і підрозділах Національної поліції України
1. Цей Порядок визначає механізм передання, отримання та розміщення в органах і підрозділах поліції друкованої продукції з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу (далі - друкована продукція) з метою забезпечення поінформованості осіб, до яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт; які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими; стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою; стосовно яких у кримінальних провадженнях відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також осіб, засуджених до покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі.
2. Цей Порядок поширюється на центральний орган управління поліцією, територіальні органи поліції в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, областях, районах, містах, районах у містах та міжрегіональні територіальні органи (далі - органи (підрозділи) поліції).
3. У цьому Порядку термін "друкована продукція" означає плакати, наліпки з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу, форма та опис яких визначені у додатку 1 до цього Порядку.
4. Друкована продукція передається Координаційним центром з надання правової допомоги до відповідного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі - регіональний центр) для її розміщення в органах (підрозділах) поліції.
5. Передання друкованої продукції регіональним центром до органів (підрозділів) поліції оформлюється актом приймання-передавання друкованої продукції з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу (далі - акт приймання-передавання) за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку.
Акт приймання-передавання складається у двох примірниках, один з яких зберігається у регіональному центрі, інший - у відповідному органі (підрозділі) поліції.
6. Регіональний центр передає друковану продукцію до відповідного органу (підрозділу) поліції у двадцятиденний строк з дня її отримання.
7. Органи (підрозділи) поліції у десятиденний строк розміщують отриману друковану продукцію у такий спосіб:
плакати, що містять інформацію про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу із зазначенням єдиного телефонного номера системи надання безоплатної правової допомоги (0-800-213-103), - поруч із захисним склом у чергових частинах, а також у приміщеннях, у яких проводяться слідчі дії, на стінах на висоті 1,4 метра від підлоги до нижнього краю плаката в полі зору відвідувачів;
наліпки з інформацією про єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги (0-800-213-103) - на внутрішній стороні дверей кімнат та камер для утримання затриманих, узятих під варту та заарештованих в адміністративному порядку осіб, у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби України, у салонах службових автомобілів, що використовуються для перевезення затриманих та взятих під варту осіб, а також кузовах конвойного спецавтотранспорту (на видному місці та в полі зору затриманої (конвойованої) особи).
8. Після розміщення наданої регіональним центром друкованої продукції в приміщеннях органів (підрозділів) поліції, а також у службових автомобілях представники структурних підрозділів у сфері забезпечення прав людини Національної поліції України та представники регіонального центру складають у трьох примірниках акт розміщення друкованої продукції з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу за формою згідно з додатком 3 до цього Порядку. Перший примірник зберігається у відповідному органі (підрозділі) поліції, другий - у регіональному центрі, а третій - у представника структурного підрозділу у сфері забезпечення прав людини Національної поліції України.
9. Органи (підрозділи) поліції забезпечують збереження в належному стані переданої їм друкованої продукції та у разі її пошкодження вживають заходів щодо її заміни шляхом звернення до відповідного регіонального центру для отримання нової друкованої продукції.

В. о. директора Координаційного
центру з надання правової допомоги          О. П. Бонюк
Директор Департаменту
формування політики щодо
підконтрольних Міністрові органів
влади та моніторингу МВС   В. Є. Боднар

Додаток 1
до Порядку розміщення друкованої продукції з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу в органах і підрозділах Національної поліції України
(пункт 3)
ФОРМА
наліпки з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу
Лицьова сторона наліпки:
Зворотна сторона наліпки:

ОПИС
наліпки з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу
Наліпка з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу (далі - наліпка) виготовляється із фотопаперу, або крейдованого глянцевого, або крейдованого матового, або офсетного паперу щільністю не менше 180 г/м2 та розміром 300 х 100 мм з клейкою основою на зворотній стороні.
Лицьова сторона наліпки виконана в темно-зеленому кольорі.
У лівій частині наліпки зображено логотип безоплатної правової допомоги встановленого зразка розміром 83 х 57 мм.
У правій частині наліпки в чотири рядки великими друкованими літерами розміщено напис "ЗАТРИМАЛА ПОЛІЦІЯ - НЕГАЙНО ВИМАГАЙ АДВОКАТА! ЙОГО УЧАСТЬ ГАРАНТУЄ ДЕРЖАВА".
Нижче зліва розміщується єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги "0 800 213 103 цілодобово".
Під єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги "0 800 213 103 цілодобово" з правого боку одним рядком розміщуються логотипи Міністерства юстиції України, Координаційного центру з надання правової допомоги, Національної поліції України, Міністерства закордонних справ Данії та Ради Європи встановлених зразків.
Зворотна сторона наліпки виконана на клейкій основі та в білому кольорі.
ФОРМА
плаката з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу
Лицьова сторона плаката:
Зворотна сторона плаката:

ОПИС
плаката з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу
Плакат з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу (далі - плакат) виготовляється із фотопаперу, або крейдованого глянцевого, або крейдованого матового, або офсетного паперу щільністю не менше 180 г/м2 та розміром 594 х 842 мм.
Лицьова сторона плаката складається з чотирьох рівнозначних частин розміром 298 х 421 мм, дві з яких виконані в білому кольорі, дві - у темно-зеленому.
Перша частина плаката розміщена у верхньому лівому куті, виконана у білому кольорі та містить розміщений логотип безоплатної правової допомоги встановленого зразка.
Нижче логотипа одним рядком на відстані 67 мм один від одного розміщений єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги "0 800 213 103" та посилання на сайт Координаційного центру з надання правової допомоги "www.legalaid.gov.ua".
Друга частина плаката розміщена у верхньому правому куті, виконана у темно-зеленому кольорі та містить розміщені у верхньому лівому куті одним рядком логотипи безоплатної правової допомоги та Національної поліції України встановлених зразків.
Нижче логотипів у сім рядків великими друкованими літерами розміщено напис "НЕ МАЄШ ВЛАСНОГО АДВОКАТА? ВИМАГАЙ АДВОКАТА ЗА РАХУНОК ДЕРЖАВИ".
Нижче зазначеного напису в одному рядку на відстані 70 мм один від одного розміщені єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги "0 800 213 103" та посилання на сайт Координаційного центру з надання правової допомоги "www.legalaid.gov.ua".
Третя частина плаката розміщена у нижньому лівому куті, виконана у темно-зеленому кольорі та містить розміщені у верхньому лівому куті одним рядком логотипи безоплатної правової допомоги та Національної поліції України встановлених зразків.
Нижче логотипів у три рядки великими друкованими літерами розміщено напис "ОБИРАЙ ЗАХИСНИКА САМОСТІЙНО".
Нижче зазначеного напису одним рядком на відстані 67 мм один від одного розміщені єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги "0 800 213 103" та посилання на сайт Координаційного центру з надання правової допомоги "www.legalaid.gov.ua".
Четверта частина плаката розміщена у нижньому правому куті, виконана у білому кольорі та містить розміщені у верхньому лівому куті одним рядком логотипи безоплатної правової допомоги та Національної поліції України встановлених зразків.
Нижче логотипів у п'ять рядків великими друкованими літерами розміщено напис "ПІДПИСУЮЧИ ДОКУМЕНТИ, МАЄШ ПРАВО НА ПОРАДУ АДВОКАТА".
Нижче зазначеного напису одним рядком на відстані 70 мм один від одного розміщені єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги "0 800 213 103" та посилання на сайт Координаційного центру з надання правової допомоги "www.legalaid.gov.ua".
Нижче єдиного телефонного номера системи безоплатної правової допомоги "0 800 213 103" та посилання на сайт Координаційного центру з надання правової допомоги "www.legalaid.gov.ua" одним рядком на відстані 10 мм один від одного розміщуються логотипи Міністерства юстиції України, Координаційного центру з надання правової допомоги, Національної поліції України, Міністерства закордонних справ Данії та Ради Європи встановлених зразків.
Зворотна сторона плаката виконана в білому кольорі без зображення на ній будь-яких графічних та текстових знаків.

Додаток 2
до Порядку розміщення друкованої продукції з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу в органах і підрозділах Національної поліції України
(пункт 5)
АКТ
приймання-передавання друкованої продукції з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу
______________________________________________
(місце приймання-передавання друкованої продукції)     _________________
(дата складання акта)
Представник регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у (в) __________________________________________________________________ області(ях)
_______________________________________________________________________,
         (прізвище, ініціали) з однієї сторони, та представник органу (підрозділу) поліції
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
                                                                                                (найменування)
_______________________________________________________________________,                                                                                        (прізвище, ініціали)
з іншої сторони, склали цей Акт про те, що представник органу (підрозділу) поліції
_____________________________________________________________________
________________________________________________________________ прийняв,
                                                                                        (найменування)
а регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у (в) _________________ області(ях) передав таку друковану продукцію:
Назва друкованої продукції  Кількість примірників
Усього передано друкованої продукції:
____________________________________________________________ примірників.
                                                                                      (словами)
Представник регіонального центру з
надання безоплатної вторинної
правової допомоги у (в)
_______________________ області(ях)        Представник органу (підрозділу) поліції
_________________________________
                               (найменування)
______________
(підпис) ____________________
(прізвище, ініціали)    ______________
(підпис) ____________________
(прізвище, ініціали)

Додаток 3
до Порядку розміщення друкованої продукції з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу в органах і підрозділах Національної поліції України
(пункт 8)
АКТ
розміщення друкованої продукції з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу
__________________________
(місце складання акта)                      ________________
(дата складання акта)
Представник регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у (в) __________________________________________________________________ області(ях)
________________________________________________________________________,
                                                                                              (прізвище, ініціали)
з однієї сторони, та представник структурного підрозділу у сфері забезпечення прав людини Національної поліції України
_________________________________________________________________________
                                                                                                   (найменування)
_______________________________________________________________________,
                                                                                               (прізвище, ініціали)
з іншої сторони, склали цей Акт про розміщення друкованої продукції з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу:
Місце розміщення друкованої продукції (кабінет оперативного працівника, камера для утримання затриманих осіб, салон службового автомобіля, стенд тощо)   Вид розміщеної друкованої продукції (плакат, наліпка)       Кількість примірників розміщеної друкованої продукції
Усього передано продукції:
__________________________________________________________________________ примірників.
                                                                                              (словами)
Представник регіонального центру з
надання безоплатної вторинної
правової допомоги у (в)
____________________ області(ях)  Представник структурного підрозділу у сфері
забезпечення прав людини Національної поліції
України
__________________________________________
                                           (найменування)
______________
(підпис) ____________________
(прізвище, ініціали)    ______________
(підпис) ____________________
(прізвище, ініціали)
____________


Отправить комментарий